Släktforskningsskolan

På vår blogg publicerar vi med jämna mellanrum artiklar om olika aspekter av släktforskningen såväl för nybörjaren som den lite mer inbitne släktforskaren. Ingen kan allt men tillsammans kan vi det mesta. Vi samlar dessa artiklar under rubriken "Släktforskningsskolan" och på den här sidan hittar ni länkar till alla dessa samlade på ett och samma ställe. Är det något ämne som saknas och som du skulle vilja lära dig mer om? Tipsa oss gärna!

Artikel Beskrivning
Om gamla tiders namn Hur fungerade namnen förr i tiden? Varför hette dina förfäder som de gjorde? Vad är ett metronymikon?
Svenska tidningar – en guldgruva för släktforskaren Några exempel på vad man vi har hittat om våra kunders släktingar i gamla tidningsartiklar.
Dödsorsakernas koder I en del dödböcker hittar man bara en sifferkod. Vad betyder den?
Rotemansarkivet och stadsrotarna i Stockholm Släktforskning i Stockholm är en snårig värld för den oinvigde. Här ger vi en introduktion till det viktiga Rotemansarkivet.
Hur organiserar jag min släktforskning? Det lönar sig i längden att redan från början ha ordning på sin forskning. Här ger vi tips om saker som kan vara bra att tänka på.
Att inverjua äldre släktingar En steg för steg-guide för dig som vill bevara släktens minnen innan de går förlorade för alltid.
Hur tyder jag ortnamnet? Register, kartor och databaser som kan hjälpa dig i din forskning.
Källanvisningar räcker inte. Hur hittar man rätt? Även om man har källorna så löser det inte alla problem. Lär dig att inte trampa snett i arkivens förlovade värld.
Sveriges arkiv – en ovärderlig och unik guldgruva Sverige är ett rikt arvkivland med en lång tradition av skriftlig dokumentation av befolkningen. Vi berättar om de viktigaste arkiven för släktforskaren.
Glömda svenska helgdagar I äldre kyrkböcker hittar man inte sällan helgdagar som få av dagens svenskar känner till. Vad betyder de egentligen?
Anförluster och kusingiften Förr eller senare stöter nog de flesta av oss på en anförlust i forskningen. Vad innebär det?
Källkritikens dag - viktigare än någonsin I vår vardag utsätts vi så gott som dagligen för information som saknar källkritisk granskning. Vad kan vi släktforskare göra åt detta?
Vad är DIS, Disbyt och Disgen? Vi berättar om föreningen DIS, deras tjänster och produkter.
Släktforskningens källor - kyrkräkenskaperna Vad kan man som släktforskare hitta i kyrkräkenskaperna? Ett viktigt komplement till ministerialböckerna.
Släktforska med DNA – mtDNA och din moderslinje Tack vare en unik process så är vårt raka möderne bevarat i arvsmassan.
Släktforska med DNA – spåra din etniska bakgrund Hur tillförlitliga är DNA-bolagens tester och deras presentation av vårt ursprung?
Släktforska med DNA – vad är DNA och hur ärvs det? Teorin bakom och grunderna i DNA-forskning för släktforskaren.
Smedforskning – från smedsdräng till ålderman Hur och var hittar du smederna i din släkt?
Släktforskning i Göteborg Precis som i Stockholm är forskning i Göteborg lite annorlunda. Personalförteckningar och inflyttningsattester är två viktiga hjälpmedel.
Beställ abonnemang Beställ släktutredning